Berhijab dan berjilbab

5th June 2011

Assalamualaikum..First of all..by read the above status by Prof Dr Muhaya i totally agree with her. Yup zai dah mengikuti ceramah Prof sejak dari 3 bln lepas. itu pun secara tak sengaja upload video2 ceramah di IKIM.FM. beliau sering menyatakan "saya bukan ustazah..tapi saya sebagai orang Islam kita kena tahu halal dan haram dan ingin berkongsi dengan pendengar jika saya salah..tegurlah saya"


Above status makes me wanna share my own experience. Honestly start using hijab since i entered into Form 1. yes because it COMPULSORY for the muslim to wearing the Hijab. And once again i felt like being force for that. BUT. Syukur ALHAMDULILAH..i used to be teaches by Ustazah Habsah that who always said HUKUM ALLAH PASTI ADA SEBABNYA.  Since that i always think..yes theres a lot of benefits of using hijab. And once again..lama kelamaan bila tak pakai tudung tue rasa tak lengkap hidup,hati jadi susah hati..and then alhamdulilah i fully hijab.

But then again, zai selalu diuji dgn pertanyaan pertanyaan yang mungkin agak bodoh  jahil  kurang ilmu yang bertanya soalan-soalan yg klishe sprt
"bukan dulu ko tak pakai tudung ke"
"aah mcm ko kan zai kan ..."
Yup as referring to above status by Prof its answer all the above question like other people might experience the same with me.

Alhamdulilah.. i found my way...steps by steps..now im fully hijab. i Love to use selendang and now im searching for selendang that fulfill the truly covering aurat guidelines by syara'.Thanks to Allah because whatever i  do everything it steps by steps...tak pakai tudung-kepada pakai tudung-menepati garisan yg ditetapkan oleh Islam yang sebenar. Insyallah. I honestly rasa sedih dengan statement-statement dari kawan-kawan yang sering buruk sangka thadap orang lain walhal yang sama jantina dengan mereka menyatakan bahawa;
"si polan sipolan tue pakai tudung ikut fesyen la tue bukan sebab hukum. "
Dear friends... apa kata kita semua panjatkan kesyukuran kerana dia telah pun dibukakan hatinya untuk bertudung. mengapa kita harus men-kondem mereka...kita seharusnya support dorang bukan berfikir bukan bukan. Kerana sebenarnya kadang-kala kita pun tak tahu yang sebenarnya dosa kita lagi banyak dari dia. kita mungkin akan nampak keburukkan orang lain. Tetapi seharusnya kita patut lebih takut bahawa kita sebenanya tidak boleh melihat keburukkan kita sendiri.

Bagi kita yang baru berjinak-jinak pakai tudung bagus..teruskan usaha dan pastikan kita sama2 perbaiki diri kita dan niat kita setiap harikan.apa lah guna kalau kita bertudung tetapi demi fesyen kerana di akhirat kelak,kita bukan ditanya jenis tudung dan fesyen tudung apakah yang kita tepati dan ikuti tetapi konsep tutup aurat yang selari dengan syarak yang manakah kita ikuti.

Saya pun bukan nya bagus sangat dalam hal ehwal seperti ini..tetatpi sebagai manusia biasa tak salah untuk kita berkongsi pendapat dan pengalaman kan.Yang baik itu semua datang dari Allah dan yang buruk dari saya Hamba Allah yang banyak dosa bagai butiran pasir di pantai....

Leave a Reply

Tinggalkan saya sesuatu...

Alhamdulilah